Érdemes elolvasni

Tízszeresére emelik a D-vitamin-ajánlást a magyar orvosok

A magyar orvostársadalom példátlan összefogásának eredményeképpen született meg az a szakmai ajánlás, amely a jelenleg ajánlott D-vitamin-mennyiség közel tízszeresének bevitelét ajánlja felnőtt ember számára a novembertől márciusig terjedő időszakban. 

"Valójában a D-vitamin nem is vitamin, semmi köze a vitaminokhoz, szerencsétlen az elnevezése. Ez egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben" - mondta az I. D-vitamin Napon dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának docense. A rendezvény megszervezéséhez 12 orvosi szakmai társaság fogott össze, hogy ráirányítsa a figyelmet a D-vitamin-bevitel fontosságára. Ez példátlan összefogásnak számít a magyar orvostársadalomban - mondta dr. Szekeres László, az oszteoporózis társaság elnöke. 

A D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is UV-B spektruma (ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására). Mivel azonban itthon késő ősztől kora tavaszig a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez, hiányállapot lép fel, ami számos betegség kockázatát növeli (lásd keretes írásunkat). 

Új számok jönnek 

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet hivatalosan még mindig napi 200 nemzetközi egység D-vitamin bevitelét ajánlja. A szakmai társaságok által most megfogalmazott állásfoglalás azonban 1500-2000 nemzetközi egység bevitelét fogja javasolni táplálékkiegészítő formájában felnőtt embernek a téli hónapokban. Túlsúlyosak esetében ez az érték még magasabb, akár 3-4000 egység D-vitamin is indokolt lehet. (A hivatalos ajánlást a 12 társaság egy hónapon belül teszi közzé.) 

Mivel magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya vitaminszintjével arányos, a várandósság alatt különösen fontos a megfelelő pótlása. Az új hazai szakmai ajánlás szerint a várandósság alatt az ideális D-vitamin-szint fenntartásához legalább napi 2000 egységnyi vitamin bevitele szükséges. 

Itthon szinte mindenki D-vitamin-hiányos 

Jelenleg a háziorvosnak nincs joga a D-vitamin-szintet mérő laborvizsgálatot felírnia. A D-vitamin szintjét a vérből mérik (a 25(OH)D3 szintjének meghatározásával). Bár a szakemberek szerint itthon a lakosság legalább 70 százaléka biztosan vitaminhiányos, ha valaki erről tényszerűen is meg szeretne győződni, ezzel foglalkozó laboratóriumokban jelenleg 4-7 ezer forint közötti összegért méretheti meg D-vitamin-szintjét. A hamarosan megjelenő konszenzusos ajánlás javasolni fogja a meghatározott rizikócsoportok egészségbiztosítás által támogatott szűrését is. 

"A magyar lakosság 25(OH)D3-vitamin-szintje átlagban 15-20 nmol/liter körül mozog, miközben a normál tartomány 30-60 nmol/liter. Ha tízmillió magyar D-vitamin-szintjét csak a normál tartomány alsó küszöbére szeretnénk felhozni, akkor ehhez egy évben körülbelül 15 milliárd forintra lenne szükség. Cserébe viszont körülbelül 200-250 milliárd forint lenne a különböző betegségek gyógykezelésén megspórolható összeg az amerikai és nyugat-európai modellek szerint" - mondta dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának endokrinológusa. 

A D-vitamin pótlása 

A hagyományos magyar konyhát követők maximum 80 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. A vitamin nagy mennyiségben található meg a tengeri halakban, a csukamájolajban, kis mennyiségben pedig a tojásban, májban fordul elő. Kapható már D-vitaminnal dúsított joghurt is, illetve többféle táplálékkiegészítő, amelyhez recept nélkül is hozzá lehet jutni. Nagy dózisú D-vitamin-készítmények viszont csak receptre válthatók ki. Míg a D-vitamin-hiány megelőzése mindenkinek a saját felelőssége, a kialakult hiánybetegség kezelése már az orvos dolga. 

Rengeteg betegség kialakulásában szerepe van a D-vitamin-hiánynak 

A D-vitamin-hiány csontvesztéshez, csontritkuláshoz vezet, súlyos hiány esetén pedig csontlágyulás is felléphet. D-vitamin-hiányosoknál megnő a csonttörések kockázata, a csontritkulásra szedett készítmények hatásossága csökken. 

Az autoimmun betegségek közül az alacsony D-vitamin-szint növeli a reumás ízületi gyulladások, az inzulinfüggő cukorbetegség és a sclerosis multiplex kialakulásának esélyét. 

A kutatások szerint a D-vitamin hiánya hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához, megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát. 

Vesebetegségek esetén a D-vitamin-hiány kockázata fokozott, ezért a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű. 

Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából a D-vitamin-hiány bizonyítottan rizikótényező. 

A D-vitamin-hiány nagy valószínűséggel kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést. 

A policisztás ovárium szindróma esetén a D-vitamin-szint normalizálása feltétlenül javasolt. 

Magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkori D-vitamin-hiányban az 1-es típusú cukorbetegség kockázata fokozódik. 

Felnőttkorban a D-vitamin-hiány növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. 

A máj- és epeúti betegségek fokozzák a D-vitamin-hiány kockázatát.

Forrás: origo.hu


 

Amit minden nőnek érdemes tudni

Modern korban élünk, modern eszközöket, modern módszereket használunk életünk egyre több területén. Számos vívmány, felfedezés segítséget jelent mindennapjainkban, egyszerűsítik napi tevékenységeinket, kényelmesebbé teszik világunkat. Lássuk most az intim „dolgainkat” egyszerűsítő, kényelmesebbé tevő eszközök arzenálját.
Tovább
 A rákról


Ajánlom figyelmetekbe. A cikk küldője onkológus orvos!!!

Egy érdekes és megfontolandó cikk a rákról

Miután évekig azt mondták az embereknek, hogy a kemoterápia az egyetlen módja a daganatok megszüntetésének (a kulcsszó a megpróbálják), a Johns Hopkins kutatóintézete végre elkezdett beszélni arról, hogy van más választásunk is.
Tovább
 Spárga a rák ellen 


“Spárga a rák ellen” – kiadva Cancer News Journal, 1979. decemberi számában.

Egy biokémikus vagyok, aki specializálódott az egészséges táplálkozásra az elmúlt 50 év során.

Néhány évvel ezelőtt hallottam Richard R. Vensal, D.D.S. felfedezéséről a spárga gyógyító hatásáról. Azóta foglalkozom ezzel a témával.
Tovább
 Ami elősegítheti az EGÉSZ-SÉGET:
 

Információk egymástól egymásnak.

Most, hogy minden második ember az orrát törölgeti, köhög vagy éppen tüsszög, úgy gondolom, ez a tudás csak hasznos lehet! Jó egészséget mindenkinek!
Tovább
 Érdemes tudni. Életet menthet!


AGYVÉRZÉS TÜNETEI:

Életet menthetünk, ha idejében felismerjük az agyvérzés jeleit. Ez a levél nem a szórakozást hivatott szolgálni, de a mondanivalója nagyon lényeges.

Ezért kérem, szánjon rá 2 percet, és figyelmesen olvassa el, azután pedig vagy mentse el, vagy vésse jól az emlékezetébe a következő esetet.
Tovább
 


Klubok, előadások, tanfolyamok
Időrendi sorrendben:
--------------------------------------------

TITOK KLUB - Budapest
2020.03.22.

Kedves Titokkereső Barátaim!

A klubok, előadások, tanfolyamok a jelenlegi csendes elvonulás miatt bizonytalan ideig szünetelnek.

Ha bármilyen kérdésed van nyugodtan írj, vagy hívjál telefonon.

Áldottságot kívánok szeretettel,
Marika

"A helyes imádság a hálaadás imája. Ha előre köszönetet mondasz azért, aminek a megtapasztalása mellett döntöttél."

Neale Donald Walsch:
Beszélgetések Istennel